رفتن به محتوای اصلی
امروز: ۰۵:۰۸:۳۰ ۲۰۲۵/۰۷/۰۷     ورود
EN - FA

برای تبلیفات در سایت

 

 

 

 

 

 

 

 

 

برای تبلیفات در سایت

 

 

 

 

 

 

 

 

برای تبلیفات در سایت

taghzyehnojavanan

نوجوانی دوران منحصر به فردی در زندگی است که آگاهی در مورد تغذیه مطلوب در طی این دوران می تواند از بسیاری از بیماری های مرتبط با تغذیه در دوران بزرگ سالی پیشگیری کرده و یا شروع آنها را به تاخیر اندازد. برای بسیاری از نوجوانان کمیت و کیفیت نامطلوب تغذیه ای، مشکلات گوناگون سلامتی را به دنبال خواهد داشت. تغذیه ناکافی در این دوران می تواند بلوغ جنسی را کند و یا به تاخیر اندازد و باعث کندی و یا توقف رشد قدی و کاهش توده استخوانی شود، بنابر این دریافت انرژی کافی در این دوران بسیار ضروری است. انجمن تغذیه آمریکا توصیه می کند که نوجوانان باید از مواد مغذی موردنیاز، جهت رشد خود آگاهی داشته باشند. سبک زندگی اغلب آنان شامل عادات غذایی نامنظم، تغذیه به همراه انجام فعالیت های دیگر و تغذیه میان وعده است. تغذیه میان وعده می تواند به عنوان یک کمک کننده و هم مانعی جهت دریافت مواد مغذی باشد. بنابر این نوجوانان باید به انتخاب میان وعده های مغذی نظیر میو ه ها و سبزیجات تازه، لبنیات، بیسکویت های سرشار از گندم و دانه های مغزدار (مانند آجیل) تشویق شوند. در این گروه سنی غذاهای دارای چربی فراوان توصیه نمی شود. بررسی های مختلف نشان داده است که در اثر عوامل مختلفی مانند در دسترس بودن غذاهای راحت و سریع، تبلیغات گمراه کننده، سبک زندگی و آگاهی کم، انتخاب غذاها از نظر تعادل، تنوع و اعتدال در بین نوجوانان در معرض خطر است. نزدیک به ۲۵ درصد انرژی روزانه نوجوانان از تغدیه میان وعده ها به دست می آید. بنابر این انتخاب خوراکی میان وعده ای سالم و همچنین زمان آن بسیار مهم است.

میان وعده های سالم: نوجوانان باید مواد دارای فیبر فراوان، مواد غذایی کم چرب مانند شیر کم چرب و یا بدون چربی، پنیر، ماست، خوراکی های شیرین بدون چربی، میوه و سبزیجات تازه، گوشت کم چرب، سس مایونز بدون چربی و خوراکیهای دارای گندم را انتخاب کنند. همچنین توصیه می شود که میان وعده ا هر ۳ یا ۴ ساعت و بین وعده های اصلی غذا خورده شوند.
میان وعده های ناسالم: متاسفانه در نوجوانان میان وعده های شور مانند چوب شورها، چیپس ها و یا محصولات شیرین مانند شکلات و آدامس استفاده می شود که بیانگر عدم آگاهی نوجوان از خوراکی های میان وعده ای سالم و بهداشتی است. میان وعده های نامناسب از قبیل چیپس، پفک، نوشابه های گازدار، آب نبات و امثال آن به علت این که پرانرژی هستند، چناچه به مقدار زیاد مصرف شوند موجب افزایش وزن، چاقی و کاهش اشتها و حدف و عده های اصلی غذایی و در نتیجه منجر به کمبودهای تغذیه ای می گردند.
از طرفی اکثر نوجوانان نسبت به ظاهر خود بسیار حساس هستند. میل به جذابیت، تناسب اندام و فشار همسالان می تواند منجر به تغذیه ناسالم شود و خطرات جدی درسلامتی آنان ایجاد نماید. در طی این دوران بسیاری از نوجوان به طور نامنظم غذا می خورند و ترس از چاقی و داشتن اندام نامتناسب، سبب تغییراتی در الگوی دریافت غذا و درنتیجه دریافت ناکافی مواد مغذی در آنان می گردد. در تحقیقاتی که دانشکده علوم پزشکی تهران بر روی نوجوانان شهر تهران انجام داده است، یافته ها نشان  می دهد که بیشتر نوجوانان از خوراکی های ناسالم جهت تغذیه میان وعده ای خود استفاده می کنند. لذا باید الگوهای صحیح تغذیه ای ازجمله تغذیه میان وعده از نظر نوع، زمان و تعداد دفعات مصرف آن به نوجوانان و والدین آنها آموزش داده شود تا منجر به ارتقای سطح آگاهی و عملکرد آنان شود.
منابع:
مقاله کیفیت تغذیه میان وعده ای نوجوانان ۱۲-۱۸ سال، مجله دانشکده پرستاری و مامایی دانشگاه علوم پزشکی تهران، دوره ۱۲، شماره ۴

field_video
کپی رایت | طراحی سایت دارکوب