
ارگانیک (مثل مواد غذایی ارگانیک) واژه پرمعنایی در علم تغذیه است. آیا معنای آن را می دانید؟ خوب، اگر نمی دانید، جای نگرانی نیست؛ چون تا همین اواخر، بسیاری از کارشناسان بهداشت هم معنای دقیق آن را نمی دانستند.از نظر شیمی دانان، ارگانیک یعنی ماده ای مرکب از کربن، هیدروژن و اکسیژن. با توجه به این استاندارد شیمی، تمام مواد غذایی- و تمام انسان ها- ارگانیک اند.
اما هنوز هم بعضی ها واژه ارگانیک را در توصیف آن دسته از غذاهای گیاهی به کار می برند که بدون دخالت آفت کش ها و کودهای شیمیایی تولید می شوند یا گوشت گاو، گوسفند، ماکیان و ماهی هایی که بدون استفاده از خوراک های آنتی بیوتیک دار دامی یا دیگر داروهای شیمیایی پرورش داده می شوند. از آنجا که هیچ یک از این تعاریف، طبق استاندارد سازمان های رسمی دولت نیست، وزارت کشاورزی آمریکا، مصمم به وضع مقرراتی برای تعریف رسمی این واژه شد:
- در دسامیر ۱۹۹۷، وزارت کشاورزی آمریکا اولین طرح پیشنهادی خود را در مورد استانداردهای جدید برای موادغذایی ارگانیک منتشر کرد.
- در مه ۱۹۹۸، پس از دریافت نظرات بیش از ۲۸۰ هزار نفر از مصرف کنندگان، تولیدکنندگان و فروشندگان مواد غذایی، وزات کشاورزی آمریکا اعلام کرد که هیچ یک از مواد غذایی مهندسی شده و پرتودیده، با وجود سلامت و ایمنی شان، مجاز به استفاده از برچسب ارگانیک نیستند.
- در اکتبر ۱۹۹۸، سه طرح پیشنهادی دیگر در مورد چگونگی پرورش دام برای تهیه مواد حیوانی ارگانیک و نحوه ارائه گواهی نامه به تولیدکنندگان مواد غذایی ارگانیک از سوی وزارت کشاورزی آمریکا ارائه شد.
- در اکتبر ۲۰۰۲، وزارت کشاورزی آمریکا مقررات جدیدی وضع کرد که طبق آن، تمام مواد غذایی با برچسب ارگانیک، باید بدون استفاده از آفت کش، کودهای شیمایی و خوراک دام غیرارگانیک تهیه شوند.
خوب، ظاهرا همه چیز به خوشی تمام شده بود تا این که چهار ماه بعد، یعنی در فورینه ۲۰۰۳، کنگره آمریکا، قانونی را به تصویب رساند که طبق آن، هر گاه قیمت خوراک های دامی ارگانیک، به دو برابر قیمت خوراک های دامی متداول برسد، دام های ارگانیک هم می توانند با خوراک های غیرارگانیک تغذیه شوند.
بطورکلی مزایای محصولات ارگانیک شامل سلامت خاک و حفظ تنوع زیستی، کاهش مواجه با مواد شیمیایی منفی در زنجیره غذایی و پایداری بلندمدت منابع طبیعی است اما چالش هایی هم وجود دارد همانند بازده کمتر در برخی محصولات در مقایسه با کشت های صنعتی و نیاز به مدیریت دقیق و سرمایه گذاری اولیه بالا برای تبدیل به شیوه ارگانیک و در نهایت هزینه های فرآوری و صدور گواهی.